Мек домашен хляб

АнабелАнабел
Ветеран
622
3k
1k
268
12/02/2021
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо401
  • Преглеждания за месеца95
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 3 ч.ч.
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • топла вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се смесват пресятото брашно, сухата мая, захарта и солта.

Разбъркват се хубаво, за да се смесят съставките, след което се налива една чаена чаша топла вода. Замесва се гладко и меко тесто.

Оформя се на топка, намазва се с малко олио, за да не хваща кора, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Прехвърля се в йенска тенджера, дъното и стените, на която са покрити с хартия за печен.

Хлябът се оставя да втаса отново, след като бухне, се напръсква с малко вода и похлупва с капак.

Тенджерата се поставя в студена фурна и хлябът се пече на 220 градуса през първите 20 минути.

След това се маха капакът, температурата се намалява на 180, от страни се поставя една метална купичка с вода.

Печенето продължава още около 20 минути.

Готовият хляб се изважда от фурната, напръсква се отново с малко вода и отново похлупва с капак.

След като престои малко така и се задуши получавате мек и мек домашен хляб.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар