Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени картофи»Пълнени картофи по гръцки

Пълнени картофи по гръцки

Пълнени картофи по гръцки
Снимка: Кирил Михайлов
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Прекрасни за предястие или гарнитура - пълнени картофи по гръцка рецепта"

Необходими продукти

  • картофи - 4 бр. средни
  • зехтин - 100 мл
  • сирене фета - 150 г (или прясно козе сирене)
  • сушени домати - 1/3 ч.ч. в зехтин
  • риган - 2 с.л. пресни листа
  • маслини - 1/2 ч.ч. каламата (без костилки)
  • кашкавал - 80 г от овче мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200 градуса. През това време измийте картофите и ги пробийте по няколко пъти с вилица.

Поставете картофите директно върху решетката на фурната, върху хартия за печене. Печете, докато лесно можете да ги пробиете с вилица (около 50 минути).

След това ги извадете, за да се охладят достатъчно, за да можете да нарежете всеки картоф на две по дължина. Издълбайте част от вътрешността с лъжица.

Намажете обилно вътрешната и външната страна на картофите със зехтин. В средна купа пасирайте сиренето, сушените домати, ригана и маслините.

Увеличете температурата на фурната до 240 градуса. Поставете половинките картофи с обвивката нагоре върху хартията за печене и печете до хрупкавост (10 до 15 минути).

Обърнете картофите и напълнете всеки с лъжичка от пасираната смес и отгоре настържете кашкавал. Върнете пълнените картофи във фурната и печете още 15 до 20 минути, докато не се разтопи и запече кашкавалът.

Сервирайте пълнените картофи по гръцки веднага, докато са още топли.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: