ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Лаврак на фурна с гъбен сос

Лаврак на фурна с гъбен сос

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
921208631
Лаврак на фурна с гъбен сос
21/10/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
350 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
380 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • риба - 2 бр. лаврак
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
  • за гъбения сос
  • гъби - 150 г печурки
  • прясно мляко - 150 мл
  • зехтин - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • брашно - 1 с.л. счупена
  • дафинови листа - 2 бр.
  • лимони - 1 бр. сок
  • риган - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • розов пипер - 5 - 6 зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо трябва да обезкостим рибата и получените филета да поръсим със сол, черен пипер и малко зехтин. Овкусената риба се прибира в на хладно и се пристъпва към приготвяне на гъбения сос.

В дълбок съд смесваме зехтина и маслото и ги загряваме. Запържваме нарязаните на филии гъби (пънчетата запазваме) за 4-5 минути.

Поръсваме ги с брашното, разбъркваме и сваляме от котлона. На тънка струйка вливаме прясното мляко. Разбъркваме добре и връщаме отново на котлона. Кипваме за 1-2 минути.

Овкусяваме със сол, черен пипер, риган и дафиновите листа. Сваляме соса от котлона и го оставяме да се охлади преди да добавим 1-2 с.л. лимонов сок.

Намазняваме дъното на подходяща тавичка. Подреждаме гъбените пънчета. Върху тях поставяме лаврака, с кожата надолу и го заливаме с гъбения сос. Завиваме съда с фолио и го печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: