Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Кебап»Моят султан кебап с пилешко и гъби

Моят султан кебап с пилешко и гъби

Моят султан кебап с пилешко и гъби
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • кори за баница - 12 листа
  • пилешко месо - 400 г от бутчета
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 250 г печурки
  • грах - 1 ч.ч. консервиран
  • доматена паста - 2 с.л.
  • домати - 1 бр. настърган
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • За сос Бешамел
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 1 и 1/2 с.л.
  • прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • сол
  • индийско орехче - 1 щипка
  • кашкавал - настърган, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган със сгорещена мазнина се запържват нарязаното на дребни парченца пилешко месо. Поръсва се със сол и се разбърква периодично.

Когато месото побелее и е почти готово, се изважда и на негово място се слагат почистените и нарязани на дребно лук, чесън и морков. След като омекнат към тях се прибавят нарязаните гъби.

Зеленчуците се разбъркват и когато се запържат гъбите, се прибавят разтвореното в малко вода доматено пюре и настърганият домат. Слага се сол на вкус и смлян черен пипер.

Готвенето продължава, докато водата се поизпари. Тогава се добавят пърженото пилешко месо и консервираният грах. Тиганът с плънката се оставяна котлона за още 3-4 минути и се дръпва от котлона.

На негово място се слага тенджерка с малко краве масло в нея, в което се запържва лъжица и половина брашно. Прибавя се на струйка прясното мляко, като сосът се бърка непрекъснато. Бешамеловият сос се овкусява със сол и щипка индийско орехче.

За сглобяването на султан кебапа е необходима една не много голяма купичка в която поставяме две от корите за баница, така че краищата им да висят навън.

В средата на корите, в купичката се поставя от плънката за кебапа, а с висящите краища тя се завива. След това купичката се обръща в намазнена тавичка.

Получава се нещо като бохчичка, обърната надолу или топка. По същия начин се процедира и с останалите кори. Получават се шест пълнени топки, които се заливат с приготвеният сос Бешамел.

Султан кебапът се пече във фурна на 190 градуса за около 40 минути. Когато е готов се изважда, топките се поръсват с настърган кашкавал, ястието се връща във фурната и допича до приятен загар.

Добър апетит с моят султан кебап с пилешко и гъби!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: