Начин на приготвяне
Вероятно ви прави впечатление, че в тези безмесни кюфтенца няма яйца. Те са постни, ето защо чията изграе роля на техен заместител.
Накиснете чия семената във вода, колкото да покрие семената и леко отгоре. Оставете за 2-3 часа. Когато набъбне, ще стане желирана.
Бланширайте спанака за минута-две в гореща вода. Отцедете и накълцайте на дребно. Обелете картофите и настържете на ренде.
Овкусете със сол и оставете настрани за 10 мин. Изсискайте излишната вода от тях с ръце. Накълцайте на ситно зеления лук. Чесънът може да минете през преса за чесън или на накълцате на дребно.
Сухите филийки хляб натрошете с ръце или с помощта на хаванче.
С дълбока купа сложете картофите, спанака, зеления лук, чесъна, чията, олиото и подправките. Оформете постните кюфтенца.
Натрошете галетата на ситно. Оваляйте кюфтенцата в нея и сложете в тава с хария за печене. Отгоре напръскайте с малко олио.
Печете постните спаначени кюфтета за около 20 мин.
Може да добавите вкусен сос към вашите спаначени кюфтенца. Ако ги поднесете без такъв, може да ги хапнете и по време на пости или диета.