Начин на приготвяне
Сложете по 5 грама желатин в две чаши и сипете във всяка по 30 мл студена вода. Оставете да набъбне за 10-тина минути.
Разбийте заквасената сметана заедно с 5 лъжици захар. Прибавете и настърганата кора от половин лимон. Бъркайте до разтваряне на захарта.
В съд на водна баня сложете да се втечни единия желтин. Охладете и след това го добавете към сметаната.
Пригответе си 4 десертни купички (чашки). На дъното на всяка една подредете по 1 бисквитка. Половината ягоди нарежете на тънки резени и подредете по стените на чашите.
Разпределете сметановия крем равномерно и оставете купичките в хладилник за поне час.
Междувременно нарежете на ситно 5-6 ягоди. Кипнете ги заедно с около 250 мл вода. Варете до омекване - няколко минути. След това прецедете сока.
Докато е още горещ, добавете останалите 4 лъжици захар заедно с другия желатин. Бъркайте до разтопяване, а след това охладете напълно.
На всяка една чаша сипете по 3-4 лъжици от ягодовия сок. Върнете в хладилник за още 2 часа.
Декорирайте парфето с прясна мента и сервирайте.
Лесното Ягодово Парфе е готово.