Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Гювеч»Телешки джолан в кален съд

Телешки джолан в кален съд

IvelinaIvelina
Новак
832942k128
Телешки джолан в кален съд
Снимка: Ivelina
1 / 3
15/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Ако ще готвите телешки джолан, ви препоръчваме да е по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • телешки джолан - 1 бр. около 1 - 1.5 кг
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - 1/2 ч.ч. екстра върджин
  • краве масло - 30 г
  • чесън - 5 скилидки
  • розмарин - 2 клончета
  • сол - на вкус
  • коняк - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 3 бр. едро нарязани
  • целина - 2 стръка /или 1/4 глава/ едро нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви една прекрасна рецепта от Италианската кухня, която се приготвя за коледните празници. Приятно готвене!

Приготвянето на печения телешки джолан в кален съд (гювеч) не е много сложно.

Единствената предпазна мярка, която трябва да се спазва, е предварително мариноване на месото, което ще го направи много по-крехко, като същевременно задържи течностите вътре и по този начин ще се избегне изсъхване по време на готвене във фурната.

Извадете телешкия джолан от опаковката, измийте го под студена течаща вода, подсушете и го поставете върху работната повърхност.

Поръсете го със сол и разнесете с ръце, за да покриете цялата повърхност. Поставете го в достатъчно голям съд, който да го побере (и който не трябва да е направен от метал или лека пластмаса).

Направете прорези на няколко места в месото и пъхнете скилидките чесън с листенца розмарин. След това добавете виното и зехтина.

Завъртете телешкия джолан, така че да е напълно мокър. Покрийте съда с лист прозрачно фолио, поставете го в хладилника и го оставете да се маринова за 4-6 часа, като редовно го обръщате.

След мариноването вземете съда от хладилника и прехвърлете съдържанието му в обикновена тенджера или тенджера за печене.

Запържете го в тиган с масло. Добавете едро нарязаните моркови и целина да се карамелизират леко в маслото.

Деглазирайте с коняка, намалете котлона, добавете ароматите, които харесвате, аз избрах клонче розмарин.

Налейте бялото вино и веднага сложете във фурната на 200 градуса без вентилатор. Гответе сочния джолан за около 80 минути. След първите 20 минути намокрете повърхността с течността за готвене и я обърнете.

Проверете готовността и извадете печеното телешко джоланче от фурната. Ще забележите, че месото се е свило, оставяйки костта непокрита.

Сервирайте печения телешки джолан върху чиния за сервиране и го полейте със соковете от готвенето. Поднесете на масата, придружен с нежно картофено пюре.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: