Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна

Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна

МаринаМарина
Новак
37132
Зелеви сарми с кайма и ориз на фурна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • зелеви листа - 10 - 12 бр.
  • кайма - 500 кг
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • ориз - 1 ч.ч. бланширан /или едрозърнест/
  • куркума - 1 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол - на вкус
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете ориза в тенджера на котлона да се вари, след като сте го измили добре. Когато е почти сварен, добавете куркумата.

Овкусете каймата с останалите подправки. В тиган с горещо олио запържете лука и чесъна, нарязани на ситно.

Прибавете и каймата към тях. Направете я на малки парченца с помощта на дървена шпатула.

Щом се запържат леко, към тя прибавете ориза. Разбъркайте добре плънката за сармите и след около две минутки свалете от огъня. Поръсете магданоз.

Сложете малко от плънката във всяко от листата и завийте вкусните сармички. Наредете ги в намазнена тава със завитата част надолу, за да не се развият. Добавете 1 ч.ч. вода.

Печете зелевите сарми с кайма и ориз на фурна на 180 градуса около час. За да са сочни, от време на време ги поливайте с отделилия се сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: