ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Бульони»Домашен пилешки бульон

Домашен пилешки бульон

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
712283k48
Домашен пилешки бульон
Снимка: Sevdalina Irikova
06/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.

Необходими Продукти

  • пиле - 2.5 кг
  • вода - 4 л.
  • лук - 300 грама
  • моркови - 250 грама
  • пащърнак - 1 бр.
  • чушки - 1 червена
  • чесън - 1 глава, по желание
  • целина - 1/4 глава, по желание
  • праз - 1 стрък, зелената част
  • мащерка - клонче
  • корени от магданоз
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 2
  • майорана - по желание
  • черен пипер - 10 зърна
  • пипер меланж - 10 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пилето. Бульонът ще се получи най-вкусен, ако използвате домашна кокошка/пиле. Махнете всички вътрешности.

Разфасовайте пилето и сложете порциите в голяма тенджера с вместимост 3.5 литра.

Сипете студена вода и варете на бавен огън около час, като старателно обирате събралата се пяна.

Междувременно си почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете ги към врящия бульон, като долеете и още вода.

Овкусете с всички ароматни подправки и треви. Варете на слаб огън още 4 часа. Охладете и прецедете бульона. Част от него си замразете в подходящи съдове, а останалата част може да съхранявате в хладилник до 4 дни.

От разфасованото пиле може да си приготвите фрикасе, супа, кавърма. Към сварените кореноплоди пък добавете малко сварени картофи и пригответе зеленчуково пюре.

Домашният пилешки бульон е чуден!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: