Начин на приготвяне
Започваме приготвянето на богатата зеленчукова лазаня с обработване на зеленчуците. Морковите и лука кълцаме на ситно и задушаваме в олио за кратко. Добавяме и лещата към тях.
Следват доматите и подправките. Всичко се разбърква добре. Последни се добавят двата вида боб и нахутът. Отново разбъркваме, оставяме за 2-3 мин. и махаме от огъня.
Приготвяме си тава, в която ще ни е удобно да приготвим постната лазаня. Слагаме една тортиля, мажем с доматено пюре и отгоре слагаме малко от плънката.
Поставяме втора тортиля, доматено пюре и отново плънка. Това се прави до изчерпване на сместа. Завършва се с тортиля.
Така сглобена домашната лазаня се пече само отгоре в умерена фурна на 180 градуса. През това време се прави постен вариант на сос Бешамел от растителното мляко, брашното и олиото.
Когато сосът е готов, лазанята се изважда от фурната, полива се с него и после пак се връща да се допече.
Щом зеленчуковата постна лазаня е почти готова, може да се поръси кашкавал и да се пече още няколко минути до разтопяването му.