Начин на приготвяне
Измийте добре шкембето и го прехвърлете в тенджера под налягане. Налейте 2-3 литра вода и варете 30-40 минути. Ако искате да си спестите варенето, използвайте бланширано шкембе.
Нарежете на парчета готовото шкембе. Сипете в тенджера 3 литра вода и я кипнете.
Добавете към нея горещото прясно мляко, черния пипер и солта.
В тиган сгорещете маслото. Добавете брашното и червения пипер, разбъркайте и запържете 1-2 минути. След това сипете няколко лъжици от бульона и бъркайте до еднородност.
Изсипете получената запръжка в бульона. Добавете нарязаното шкембе и варете чорбата няколко минути.
Сервирайте готовата шкембе чорба в компания на счукания чесън, смесен с оцета, както и лют червен пипер.
Класическата Телешка Шкембе Чорба е готова.