ezine.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Вкусен пълнен шаран на фурна

Вкусен пълнен шаран на фурна

ЗорицаЗорица
Новак
1474334k69
Вкусен пълнен шаран на фурна
Снимка: Зорица
1 / 2
18/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шаран - около 2 кг пресен
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • лимони - 1 бр. сока
  • орехи - 1 ч.ч. нарязани на едро
  • домати - 800 г от консерва
  • лук - 4 - 5 глави кромид
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • захар - 1 к.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • чубрица - на вкус
  • чесън - 1 скилидка
  • девесил
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от приготвянето на вкусия пълнен шаран е неговото почистване. Махнете люспите и вътрешностите, измийте със студена вода хубаво отвън и отвътре.

Попийте водата с кухненска хартия, овкусете с лимоновия сол. Посолете отвън и отвътре. Прибете в тава в хладилника за цяла вечер.

На другия ден извадете рибата, измийте със студена вода, попийте добре. Прехвърлете в друга, предварително намазнена тава.

Пригответе плънката за шарана. Накълцайте лука на едно, а морковит на парчета. Запържете в загрят тиган. Щом омекнат, прибавете 5-6 с.л. домати. Разбъркайте добре. Сипете малко захар, за да притъпите киселинността от доматите.

Овкусете с подправките, добавете орехите. Гответе плънката за шарана още няколко минути и махнете от котлона. Напълнете шарана и го зашийте. Намазнете с малко олио. В случай че имате излишна плънка, я разпределете отстрани в тавата.

Изсипете останалото съдържание на консервата с домати (нарязани на ситно), добавете чесъна и магданоза, също нарязани. Сипете малко вода в тава и сложете във фурната.

Оставете за около 60 мин. на 180-градусова фурна. Може да оставите печената риба и малко повече време във фурна, за да образува хубава коричка.

Може да сервирате вкусния пълнен шаран на фурна и с тавата или да разпределите на порции в чинии.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: