Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик в кексова форма

Тутманик в кексова форма

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Тутманик в кексова форма2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Защо да приготвите тутманик кексова форма - защото резултатът е ето такъв"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 без 1 жълтък
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 грама
  • брашно - 500 грама
  • плънка
  • яйца - 1
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 100 грама
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, добавете захарта, солта, разбитото яйце и белтък. Добавете оцета, олиото и предварително затопленото мляко, постепенно замесете меко тесто. Покрийте готовото тесто със стреч фолио и оставете да престои около час или докато удвои обема си.

Междувременно пригответе плънката. За целта разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете натрошеното сирене и разбъркайте. Отделно разтопете маслото.

Разделете втасалото тесто на три еднакви парчета, оформете на топки и разточете до получаване на тънки кори. Всяка една кора намажете обилно с разтопено масло и с 1/3 от плънката.

Навийте на руло и нарежете на рулца с ширина 3-4 см. Сложете рулцата в предварително намазнена форма за кекса.

Намажете получения тутманик с масло и разбит с малко олио жълтък. Ако желаете, поръсете със семена.

Включете фурната на 180 градуса и сложете тутманика вътре. Печете около 40 минути или до готовност.

Тутманикът в кексова форма е много вкусен.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: