Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик Маргаритка

Тутманик Маргаритка

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Тутманик Маргаритка
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Дайте цялата тавичка насам - този тутманик ще бъде изяден!"

Необходими продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мая - 30 г прясна
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 150 - 200 г
  • кисело мляко - 300 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • яйца - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете затоплените вода и мляко. Натрошете маята в тях и добавете захарта, разбъркайте, за да се разтворят добре.

Налейте олиото и добавете пресятото брашно, заедно със солта, замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте със стреч фолио и оставете за 30 минути да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на 12 еднакви по големина оформени топчета. С пръсти разтворете всяко топче и поставете от натрошеното сирене в средата, сгънете краищата към средата и отново оформете на топки.

Подредете топчетата в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене, и оставете приготвения тутманик да втасат отново за 30 минути.

През това време отделно разбийте яйцето и добавете киселото и прясното мляко, разбъркайте.

Намажете втасалите топчета обилно с яйчената смес и поръсете със семена (мак, сусам, лен).

Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете пухкавия тутманик до готовност за около 35-40 минути.

Тутманик Маргаритка е бърза и вкусна идея за закуска!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: