Начин на приготвяне
В купа смесете малко количество брашно, мая и половината от водата. Разбъркайте и оставете настрани.
Пресейте брашното, изсипете в тавата, в който ще месите тестото. Добавете солта и захарта. Объркайте. Направете кладенче в средата и сипете кашата с маята. Започнете да месите.
Разбийте белтъците с киселото млякото, 4 с.л. олио и останалата вода. Добавете ги към брашното. Ще се получи твърдо тесто, което трябва да оставите да втаса за половин час.
Разделете тестото на две и го разточете с точилка. Трябва да се получат две дебели кори. Сложете ги една върху друга, предварително намазани с масло отгоре.
Навийте тестото на руло и нарежете на охлювчета, дебели 3 см. Подредете ги в подходяща тава, която предварително сте набрашнили и намазнили с олио.
Намажете разкошната погача с разбити жълтъци и 2 с.л. олио.
Оставете я за половин час да втаса. Изпечете празничната питка за час на 160-градусова фурна.
Обредната погача на рулца е чудесна за всеки празник и специален повод!