Начин на приготвяне
Готвенето с домашно масло е истинска наслада - ястията стават много по-вкусни! То се прави с каймак, който може да си набавите лесно. Аз лично купувам прясно мляко и от него си правя домашно кисело мляко.
При варене на прясното мляко се отделя каймак, който съхранявам в стъклед съд във фризера. От 15 л прясно мляко може да получите 300 г каймак или 200 г истинско домашно масло.
Ако решите да се възползвате от тази рецепта, извадете каймака от хладилника да постои на стайна температура за два часа. Трябва да е студен, но и отпуснат.
Сложете го в каната на шейкър и пуснете на средна скорост за около 15 мин. От време на време изключвайте и включвайте отново, защото уредът не може да работи през цялото време.
Може да ускорите и улесните процеса, ако добавите лед при каймака. Разбийте отново. Ще забележите как млякото започва да се дели от маслото.
Щом процесът приключи, извадете страхотното домашно масло, притиснете с ръце, за да изцедите останалото мляко, ако има такова.
Съхранявайт в специална кутия за масло или купа. Може да го сложите във фризер, ако няма да го ползвате веднага.