Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Малки чеснови питки

Малки чеснови питки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Малки чеснови питки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 520 г
  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • масло - 50 г
  • чесън - 3 скилидки
  • риган 1 ч о. сух
  • куркума - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете съда покрит за няколко минути, докато маята се активира.

След това я прибавете към брашното, заедно със зехтина и прясното мляко, което също е добре да е леко затоплено.

От тези продукти замесете меко тесто за малки питки. Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио или кърпа. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на 10 равни части. От всяка оформете дълъг фитил, който усучете и завържете на възел.

Наредете кръглите хлебчета в тава, покрита с хартия за печене. Оставете повторно да втасат за още 20 минути.

През това време си приготвите сместа, с която ще ги намажете.

Пресовайте скилидките чесън и ги добавете към разтопеното масло. Прибавете ригана и малко куркума и върнете на котлона за минута.

С тази смес намажете хлебчетата, с помощта на силиконова четка.

След това ги сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути.

Тези ароматни мини чеснови питки са идеално добавка към всяко ястие.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: