Начин на приготвяне
1. Прясното овче мляко трябва да се свари на водна баня, за да не загори, защото ще се развали вкусът на домашния кашкавал.
Ако нямате достатъчно голяма тенджера, може да го сварите на два пъти.
2. Малко преди да кипне, добавете солта и объркайте.
3. Без да спирате да бъркате, добавете лимонтузуто. Млякото ще се пресече, ще стане на шупли, а суроватката ще се отдели. Щом това се случи оставете за още пет минути на котлона и дръпнете.
4. Вземете дълбока тенджера или друг съд, сложете марля отгоре, която предварително сте измили и отцедили с ръце. Бавно сипете мляко, подвигайки марлята.
Съберете краищата, може да стегнете, за да се отцеди по-бързо. Освен това, по този начин кашкавалът ще придобие характерна форма. Това се случва, докато е горещ, щом изстине, няма да се получи.
Ако го оставите в марлята по-дълго, ще стане като вързоп, какъвто сте направили, свивайки краищата на марлята.
5. Трябва да сте си приготвили предварително кутия, в която да приберете кашкавала. Притиснете добре и оставете да се охлади на стайна температура.
След около 2 часа истинският домашен овчи кашкавал ще бъде готов. Може да го извадите и нарежете, предлагайки го на трапезата като чудесно мезе за вино или друго питие.
Ще се получи около 500-800 г кашкавал, който трябва да съхранявате в хладилник в подходящ съд с капак.
Може да използвате суроватката за домашна извара, баница, питки или нещо друго. Тя също се съхранява в хладилник.