Начин на приготвяне
В по-голяма тенджера слагаме прясното мляко на котлона и оставяме да заври добре.
Добавяме солта и разбъркваме, като оставяме самото мляко на тих огън да къкри 5 минути.
След 5 минути добавяме осемте капки мая за сирене и отново разбъркваме.
Засичаме 10 минути, през това време не разбъркваме, само наблюдаваме да не кипне.
След изтичане на времето добавяме лимонената киселина и отново разбъркваме.
Оставяме за още 10 минути да къкри, без да бъркаме.
През това време слагаме цедката над голяма купа или тенджера, като поставяме и тензуха, така че краищата да излизат вън от нея.
Изливаме кашкавала и суроватката в тензуха. Притискаме го хубаво с ръце да се оформи питката.
Аз поставих в кръгла кутия с малки дупки и там притиснах с помощта на тежест отгоре и оставих за около 2 часа.
След 2 часа махаме тензуха или вадим от кутията, като поставяме в хладилника.
Така приготвеният кашкавал трябва да престои 3-4 дни и тогава е готов за консумация.