Домашен кашкавал

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k3k6
Домашен кашкавал
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Щом искате 100-процентов кашкавал от мляко, пригответе си го сами по тази изпитана рецепта за домашен кашкавал"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2.5 л домашно
  • сол - 2 с.л.
  • мая - 8 капки за сирене
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В по-голяма тенджера слагаме прясното мляко на котлона и оставяме да заври добре.

Добавяме солта и разбъркваме, като оставяме самото мляко на тих огън да къкри 5 минути.

След 5 минути добавяме осемте капки мая за сирене и отново разбъркваме.

Засичаме 10 минути, през това време не разбъркваме, само наблюдаваме да не кипне.

След изтичане на времето добавяме лимонената киселина и отново разбъркваме.

Оставяме за още 10 минути да къкри, без да бъркаме.

През това време слагаме цедката над голяма купа или тенджера, като поставяме и тензуха, така че краищата да излизат вън от нея.

Изливаме кашкавала и суроватката в тензуха. Притискаме го хубаво с ръце да се оформи питката.

Аз поставих в кръгла кутия с малки дупки и там притиснах с помощта на тежест отгоре и оставих за около 2 часа.

След 2 часа махаме тензуха или вадим от кутията, като поставяме в хладилника.

Така приготвеният кашкавал трябва да престои 3-4 дни и тогава е готов за консумация.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: