Начин на приготвяне
Първо сварете сиропа в малка тенджера. Махнете от котлона и добавете към него ванилията и лимоновия сок, след което оставете да се охлади.
В купа смесете смлените лешници с галетата и кафявата захар.
Разтворете корите и всяка една прегънете по средата по дължина. С четка леко намажете с разтопеното масло и поръсете с 1-2 лъжици от плънката.
С помощта на тънка точилка навийте на руло, съберете двата края като хармоника и махнете точилката.
В намаслена тава наредете баклавата. Последните кори трябва да са с настърганата ябълка, парчета локум и захар. Навийте ги на рулце и срежете на 2 по средата - така ще се напълни тавата.
Залейте отгоре баклавата с останалото масло. Печете в загрята на 190 градуса фурна до златист цвят.
Извадете и залейте топлата баклава със студения сироп. Оставете да престои 1 нощ.
Истинската домашна саралия е готова.