Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Любимите кифлички от детството

Любимите кифлички от детството

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Любимите кифлички от детството3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Любимите кифлички от детството са вече и на вашата трапеза"

Необходими продукти

  • брашно - 300 грама + още за доизмесване
  • мая - 15 г жива
  • мас - 30 грама
  • яйца - 2 за тестото + 1 бр. за намазване
  • олио - около 25 мл
  • прясно мляко - 90 мл
  • захар - 20 г
  • сол - 1 к.л.
  • сусам - за поръсване
  • плънка - по избор солена или сладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е за една доза - т.е. една тава от стандартните на фурните. Ако желаете, удвоете продуктите за повече кифлички. Пресейте брашното и направете кладенче в средата.

По възможност използвайте брашно от твърда пшеница. Сипете в кладенчето леко разтопената мас, млякото, захарта и солта. Чукнете вътре двете яйца, натрошете и маята.

Замесете меко и нелепнещо тесто, като добавяте по малко брашно и намазнявате ръцете си с олио.

Оставете тестото да почине за няколко минути върху набрашнен плот. Разточете го на кръгла и тънка кора. Разрежете я на 8 равни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало още.

В широката част на оформените тригълници сложете плънка по избор - солена или сладка. Навийте кифлите ги наредете в намазнена тава на разстояние една от друга.

Оставете ги в топло помещение за 30 минути. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Сложете ги в загрята на 140 градуса фурна, след което увеличете на 200 градуса. За около 10-15 минути кифлите са готови. Все пак ги проверявайте, защото всяка фурна пече различно.

Накрая кифлите трябва да придобият хубав тъмно-златист загар.

Любимите кифлички от детството са готови.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: