Начин на приготвяне
Рецептата е за една доза - т.е. една тава от стандартните на фурните. Ако желаете, удвоете продуктите за повече кифлички. Пресейте брашното и направете кладенче в средата.
По възможност използвайте брашно от твърда пшеница. Сипете в кладенчето леко разтопената мас, млякото, захарта и солта. Чукнете вътре двете яйца, натрошете и маята.
Замесете меко и нелепнещо тесто, като добавяте по малко брашно и намазнявате ръцете си с олио.
Оставете тестото да почине за няколко минути върху набрашнен плот. Разточете го на кръгла и тънка кора. Разрежете я на 8 равни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало още.
В широката част на оформените тригълници сложете плънка по избор - солена или сладка. Навийте кифлите ги наредете в намазнена тава на разстояние една от друга.
Оставете ги в топло помещение за 30 минути. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.
Сложете ги в загрята на 140 градуса фурна, след което увеличете на 200 градуса. За около 10-15 минути кифлите са готови. Все пак ги проверявайте, защото всяка фурна пече различно.
Накрая кифлите трябва да придобият хубав тъмно-златист загар.
Любимите кифлички от детството са готови.