Начин на приготвяне
В дълбока купа слагаме яйцата и захарта. Разбиваме ги хубаво с миксер, докато сместа удвои обема си /около 5-7 минути/.
В друга купа пресяваме брашното и добавяме бакпулвера към него. С лъжица ги разбъркваме добре. След това ги добавяме постепенно в купата с яйчната смес, като отново разбиваме за около 3-4 минути.
Накрая добавяме двете ванилии и разбъркваме сместа за около 1 минута. Готовата смес изсипваме в предварително намазнена правоъгълна тавичка. Моята е с размери 25см/35см.
Печем домашния сладкиш в предварително загрята фурна на 180 градуса, като около 15-тата минута от печенето сложих готварско фолио, за да не се препече много отгоре сладкишът.
Пече се горе-долу около 40 минути. Със суха клечка проверяваме дали е изпечен. Готовият сладкиш Жадната калугерка покриваме с чиста кърпа и го оставяме да се охлади. След това го нарязваме на квадратчета.
Сироп:
В тенджера слагаме захарта, водата, маслото, какаото /като какаото, което използвам, е Холандско, защото сиропът става по-ароматен и гъст/ и ванилията.
Разбъркваме ги добре и оставяме да заври. След като сиропът е готов, още докато е горещ, с лъжица, постепенно сиропираме сладкиша Жадната Калугерка. Оставяме за около 2 часа на хладно десерта, за да попие добре.
Да Ви е сладко!
Коментари