Начин на приготвяне
Сложете пилето в подсолена вода да се свари. По време на варенето е вероятно да се образува пяна над водата.
Отстранете я с решетъчна лъжица и продължете да варите месото до готовност (месото тръба да се отделя от кокала или да се набоде лесно с вилица).
Щом е готово, прецедете бульона, а месото обезкостете и накъсайте на едри парчета. Отделете на страна.
Почистете зеления лук и го нарежете на ситно. Моркова обелете и настържете на едро ренде. Тази подготвени зеленчуци сложете в тенджера с 1 супена лъжица олио.
Задушете го до омекването им на средна степен на котлона. Щом това стане, е ред да се добави и лападът, който предварително сте нарязали на ситно.
След това добавете ориза и доматеното пюре. Аз използвам много гъсто такова и слагам само една супена лъжица. Ако вашето е по-рядко и не така концентрирано, може да сложите и две. Разбъркайте и налейте малко количество от отделения пилешки бульон.
Ред е да се добавят и подправките. Джодженът е задължителен и придава много добър вкус на всички зелени ястия. Добавете също червен и черен пипер, както и сол.
Оставете пилешката манджа на котлона на слаб котлон, докато оризът стане готов. Ако ястието има нужда от още течност, преценете и добавете или бульон, или вода. Зависи от това колко гъста искате да се получи манджата с лапад.
На финала в отделна купа разбийте един жълтък. Добавете към него няколко (2, -3) черпака от соса на ястието и разбъркайте. Върнете обратно сместа в тенджерата.
Гответе пилето с лапад и зелен лук още 5-6 минути и изключете.