Начин на приготвяне
Огледайте лапада, ако има недобри листенца, ги отделете, отрежете дръжките и жилите. Измийте го добре под течаща вода.
Сложете го в тенджера с леко подсолена вода и го сварете за около 10 минути. Отцедете и нарежете на ситно.
В отделна тенджера загрейте на средна степен на котлона зехтина. Щом достигне температурата, сложете в него нарязания на ситно лук, морков и чесън. Задушете ги до омекването на зеленчуците.
Прибавете брашното и червения пипер, като бъркате енергично. Започнете да добавяте водата, като не спирате да бъркате.
Ред е да добавим гъбите (нарязани на парчета) и лапада.
Подправете лападената каша с изброените подправки, оставете на тих огън да се готви около 20-30 минути.
Пасирайте кашата от лапад и гъби и сервирайте топла.