Начин на приготвяне
1. Обелете и настържете картофите на едро ренде. Накълцайте пресния лук и гъбите на дребно.
2. Задушете зеленчуците със солта и мащерката в част от олиото и малко вода или бульон. Целта е всичко да омекне добре, без да става на паста или каша. За целта доливайте по малко вода или бульон, за да не става плънката суха, а кремообразна от отделеното от картофите нишесте.
Гответе на умерен огън и никога на силен, за да не загаря.
3. Подправете с още сол, ако е необходимо, и черен пипер на вкус и оставете плънката да изстине почти.
4. Разполовете корите за баница и така ще получите 16 парчета. Намазнявайте всяко и слагайте от картофена плънка с гъби.
Сгъвайте банички на триъгълник или правоъгълник, така че да не излиза плънката.
Отгоре ги намажете с олио и поръсете с малко мащерка.
5. Подредете в тава, покрита с хартия за печене или намазнена с олио. Печете постни банички с картофи и гъби до златист загар на 180 градуса.
Добър апетит!