Начин на приготвяне
1. Натрошете маята във 200 мл от водата и заедно с бялото брашно и захарта разбъркайте на рядка каша. Покрийте с кърпа съда и оставете да шупне за 10 минути.
2. Сипете пълнозърнестото брашно и солта в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете останалата вода, зехтина и шупналата мая. Размесете с пръсти и ако прецените долейте още мъничко вода.
3. Омесете гладко тесто и го разделете на 8 равни части.
От всека оформете не много тънък фитил и съединете неговите краища навлажнявайки ги леко, така че хубаво да се закрепят и да не се развалят гевречетата при втасването.
4. Подредете гевреците в тава, покрита с хартия за печене, на малко разстояние едно от друго. Намажете ги със зехтин и оставете за 1 час в топло помещение. Вероятно ще са ви необходими две тави и съответно - печене на два пъти.
5. Поръсете с маково семе, като предварително намажете с малко вода гевречетата.
6. Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете за около 25 минути или до лек загар.
След като извадите, завийте с влажна кърпа, за да не остават гевречетата много твърди, въпреки че пак ще си останат хрупкави отвън, което е неизбежно.
Хапвайте топли пълнозърнестите гевречета, като ги комбинирате с любимо ястие, или вкусна и здравословна закуска.
Добър апетит!