Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Пълнозърнести гевречета

Пълнозърнести гевречета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Пълнозърнести гевречета7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
43 мин.
Порции
8
"Пълнозърнести гевречета - всеки бърза да си вземе поне едно, докато са още топли"

Необходими продукти

  • брашно - 400 г пълнозърнесто, пшенично
  • бяло брашно - 3 или 4 с.л.
  • вода - 250 мл леко затоплена
  • мая - 20 г жива
  • зехтин - 2 с.л. + за намазняване на ръцете и тестото
  • захар - 10 г
  • сол - 5 г
  • маково семе за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Натрошете маята във 200 мл от водата и заедно с бялото брашно и захарта разбъркайте на рядка каша. Покрийте с кърпа съда и оставете да шупне за 10 минути.

2. Сипете пълнозърнестото брашно и солта в купа и в средата формирайте кладенче. В него сипете останалата вода, зехтина и шупналата мая. Размесете с пръсти и ако прецените долейте още мъничко вода.

3. Омесете гладко тесто и го разделете на 8 равни части.

От всека оформете не много тънък фитил и съединете неговите краища навлажнявайки ги леко, така че хубаво да се закрепят и да не се развалят гевречетата при втасването.

4. Подредете гевреците в тава, покрита с хартия за печене, на малко разстояние едно от друго. Намажете ги със зехтин и оставете за 1 час в топло помещение. Вероятно ще са ви необходими две тави и съответно - печене на два пъти.

5. Поръсете с маково семе, като предварително намажете с малко вода гевречетата.

6. Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете за около 25 минути или до лек загар.

След като извадите, завийте с влажна кърпа, за да не остават гевречетата много твърди, въпреки че пак ще си останат хрупкави отвън, което е неизбежно.

Хапвайте топли пълнозърнестите гевречета, като ги комбинирате с любимо ястие, или вкусна и здравословна закуска.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: