Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Вкусна каша от киселец

Вкусна каша от киселец

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Вкусна каша от киселец
Снимка: Аника Войт
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • киселец - 3 шепи
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр. малък
  • зехтин - 4 с.л
  • брашно - 150 г
  • вода - около 500 мл
  • мащерка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сирене - за гарниране по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ тиган запичаме брашното до златисто. Правим го в съд с незалепващо дъно на средна степен на котлона при непрекъснато разбъркване.

Щом е готово, го отделяме настрани.

Подготвяме зеленчуците.

Ако използвате пресен киселец, го накиснете поне половин час в ледено студена вода, изплакнете и подсушете.

Ако използвате замразен, извадете го от фризера непосредствено преди да започнете да готвите. И при двата случая го нарежете на ситни лентички.

Лука и моркова също почистете и измийте. Нарежете на ситно.

Загрейте зехтина на средна степен и в него задушете лука и моркова. Щом поомекнат, добавете и киселеца. След 5 минути готвене (и често разбъркване) подправете с подправки на вкус.

Ако започне да загаря, добавете мъничко вода.

В отделен съд разбъркайте брашното с вода до получаване на гъста каша. Добавете сместа към зеленчуците. Налейте около половин литър вода и оставете вкусната каша да се готви около 20 мин.

Бъркайте на често, за да не загори. Щом кашата се сгъсти, е готова да бъде сервирана.

Вкусната каша от киселец сервирайте с настъргано бяло краве сирене.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: