Начин на приготвяне
Почистете, измийте и нарежете на ситно моркова, картофа и лука.
Загрейте олиото на средна степен на котлона и в него задушете зеленчуците.
Докато се задушават подгответе останалите продукти.
Киселеца измийте добре. Хубаво е да се остави в съд с вода, за да падне всичкия прах от него. Ако използвате замразен, го извадете 5 мин. преди да започнете да готвите кашата. Пресен или замразен, киселецът се нарязва на средно големи парчета.
Обелете чесъна и го пресовайте. Целината и пащърнака обелете и нарежете също на ситно.
Щом зеленчуците в тенджера омекнат, добавете и останалите подготвени продукти. Разбъркайте за минута и налейте около 1 - 1.5 л вряла вода. Ако предпочитате по кръста каша, налейте само литър.
Оставяме кашата да ври около половин час. След това подправяме със сол и черен пипер на вкус. Готовата вкусна каша от киселец може да пасирате.
Поднесете топла с няколко лъжици гъсто кисело мляко. По желание разбъркайте.
Вкусната каша от киселец с кисело мляко е готова.