Начин на приготвяне
Шоколадите и маслото се оставят извън хладилника, за да бъдат на стайна температура.
За блата: Слагаме шоколада в чаша и сипваме 1/2 от олиото. Пускаме в микровълновата за минута. Разбъркваме и оставяме настрана да поизстине малко. В купа смесваме захарта, какаото, солта, содата и бакпулвера.
В купата на миксера се разбиват яйцата. Добавя се заквасената сметана и другата половина от зехтина. Разбива се. Добавя се какаовата смес, а след това на тънка струя и разтопения шоколад. Накрая се добавя брашното. Разбива се.
Фурната се пуска на 170 градуса. Подготвя се форма с диаметър 25 см. Дъното се покрива с хартия за печене, а стените се намазняват.
Сместа се изсипва във формата. Пече се около 30 минути, като не трябва да се препича, за да остане сочен. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади извън формата.
За шоколадовия мус:
В голяма купа слагаме маслото и шоколада. Пуска се в микровълновата за 2-3 минути. Разбърква се и се оставя да се охлади.
В купата на миксера се разбива сметаната с ванилията. На два пъти се добавя пудрата захар. След като е разбита хубаво сметаната, се добавя част от нея към разтопения шоколад, за да стане по-пухкав. Разбърква се. След това се изсипва обратно шоколадовата смес при сметаната и се разбърква с шпатула, докато всичко се смеси.
Охладеният блат отново се слага във формата и се слага ринга. Върху блатът се слага тънък слой от шоколадовия мус. Бананите се нарязват на 2 през средата. Половината банан се оставя за украса. Другите 5 половини се нарязват на 2 през средата по дължина. Всяка четвъртинка се нарязва на лентички. Нареждат се върху муса. Останалият мус се слага отгоре, като се заравнява добре, за да може шоколадовият ганаш да се разлее равномерно. Оставя се в хладилника да стегне.
За шоколадовия ганаш: Прясното мляко се слага на котлона. Добавя се захарта. Оставя се, докато заври. Добавя се натрошения шоколад. Отстранява се от котлона и се разбърква с дървена лъжица до получаване на лъскава и гладка смес.
Шоколадовата торта се залива с готовия шоколадов ганаш.
Преди сервиране се украсява с банана, който се оформя като цветчета. Насладете се на парче торта с шоколадов мус и банани.