Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеници»Любимата бабина лютеница

Любимата бабина лютеница

НикиНики
Новак
2358363k382
Любимата бабина лютеница
Снимка: Ники
1 / 2
22/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"От домашната лютеница по-вкусна няма, да знаете"

Необходими Продукти

  • чушки - 5 кг червени
  • домати - 2 кг
  • магданоз - 2 връзки
  • захар - 200 г
  • олио - 300 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В края на всяко лято идва време за приготвянето на лютениците.

Определено за приготвянето им си иска доста време, и за това повечето от нас предпочитат купената от магазина. Но вкуса няма нищо общо с домашната лютеница, а удоволствието да топнеш бучка хляб във вече готовата гореща лютеница, е незаменимо.

Започваме с подготовката на чушките. Почистваме ги от семките, измиваме ги и подсушаваме. Изпичаме ги и поставяме в съд с капак да се задушат, за да се обелят по-лесно.

През това време си измиваме доматите и ги минаваме през машинка, която отделя ципите и семките.

Обеления пипер също минаваме през машинка с по-едро смилане.

В подходящ съд смесваме пипера, доматите, солта и захарта. Слагаме на тих огън и варим лютеницата на баба.

Щом сместа заври, трябва да бъркаме непрекъснато, за да не загори. Почти накрая добавяме олиото и нарязания на ситно магданоз.

Щом лютеницата се сгъсти, отнемаме от огъня и още топла, я разпределяме в бурканчета. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме за около 10 минути. Нашата любима бабина лютеница е готова!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: