Начин на приготвяне
В края на всяко лято идва време за приготвянето на лютениците.
Определено за приготвянето им си иска доста време, и за това повечето от нас предпочитат купената от магазина. Но вкуса няма нищо общо с домашната лютеница, а удоволствието да топнеш бучка хляб във вече готовата гореща лютеница, е незаменимо.
Започваме с подготовката на чушките. Почистваме ги от семките, измиваме ги и подсушаваме. Изпичаме ги и поставяме в съд с капак да се задушат, за да се обелят по-лесно.
През това време си измиваме доматите и ги минаваме през машинка, която отделя ципите и семките.
Обеления пипер също минаваме през машинка с по-едро смилане.
В подходящ съд смесваме пипера, доматите, солта и захарта. Слагаме на тих огън и варим лютеницата на баба.
Щом сместа заври, трябва да бъркаме непрекъснато, за да не загори. Почти накрая добавяме олиото и нарязания на ситно магданоз.
Щом лютеницата се сгъсти, отнемаме от огъня и още топла, я разпределяме в бурканчета. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме за около 10 минути. Нашата любима бабина лютеница е готова!