Класически мекици

23/07/2020
"Класически мекици, които всички обичаме и ще обичаме винаги"
Приготвяне90 мин.
Готвене30 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 813
  • Преглеждания за месеца239
  • Преглеждания за седмицата26
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мая - 1 кубче, прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 400 мл топла
  • олио - 1 литър, за пържене и размесване
  • сирене - за сервиране
  • сладко - за сервиране
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класически мекици - любими на цялата фамилия.

Отделяме 1/2 ч.ч. от топлата вода и в нея разтваряме маята с 1 с.л. брашно и захарта.Оставяме я да се активизира и я добавяме към пресятото брашно, Добавяме солта, разбъркваме и на порции наливаме останалата топла вода. Омесваме меко тесто, като си мажем по малко ръцете с олио.

Покриваме тестото с фолио и го оставяме за 1 час да втаса.

След това го прибираме в хладилника за през нощта и на сутринта само го изваждаме, оформяме любимите мекици с желаната големина и изпържваме в сгорещено олио.

Тестото може да се използва и веднага, след като втаса. Просто е по-удобно да имате готово тесто за закуска. И така на момента да приготвите пухкави мекички.

Сервираме мекичките с добавки по-избор: сирене, сладко, шоколад или само мекици с пудра захар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар