Начин на приготвяне
От яйцата се отделя белтъкът и жълтъците се слагат в купа. Към тях се прибавя захарта и се бърка до получаването на кремообразна консистенция.
Прибавя се олиото - отново се бърка.
Содата се погасява в киселото мляко и също се прибавя. Отново се разбърква.
След това белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана да починат.
Прибавя се колата, лимоновата кора и 1 ч.ч. от брашното, като в него трябва да се сложи и бакпулверът.
Отново се разбърква. След това се прибавя останалото брашно.
Накрая идва ред и на белтъците. Този път миксерът се оставя и с помощта на шпатула се прибавя малко по малко от белтъците и се бърка. Трябва да се получи лека и въздушна смес.
Взимаме форма за кекс, като я подмазваме с олио и поръсваме с брашно.
Половината от кексовата смес се изсипва във формата, а към останалата половина се прибавя какаото, като отново се разбърква с шпатула.
Прибавяме и какаовата смес и слагаме във фурната на 180 градуса.
Когато кексът с кола се изпече, трябва да стане пухкав.
Докато кексът почива, се приготвя и топингът. Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Още докато сосът е топъл, се полива върху кекса.
* Когато се сервира кока-кола кексът може да се декорира с желирани бонбони с вкус на кола.