Кока-кола кекс

Кока-кола кекс
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 2
15/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Пийваме си малко кола, а другата я слагаме в кекса"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кока кола - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • лимонова кора - по желание и на вкус
  • какао - 2 с.л. по желание
  • За топинга
  • млечен шоколад - 100 г
  • сметана за готвене - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От яйцата се отделя белтъкът и жълтъците се слагат в купа. Към тях се прибавя захарта и се бърка до получаването на кремообразна консистенция.

Прибавя се олиото - отново се бърка.

Содата се погасява в киселото мляко и също се прибавя. Отново се разбърква.

След това белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрана да починат.

Прибавя се колата, лимоновата кора и 1 ч.ч. от брашното, като в него трябва да се сложи и бакпулверът.

Отново се разбърква. След това се прибавя останалото брашно.

Накрая идва ред и на белтъците. Този път миксерът се оставя и с помощта на шпатула се прибавя малко по малко от белтъците и се бърка. Трябва да се получи лека и въздушна смес.

Взимаме форма за кекс, като я подмазваме с олио и поръсваме с брашно.

Половината от кексовата смес се изсипва във формата, а към останалата половина се прибавя какаото, като отново се разбърква с шпатула.

Прибавяме и какаовата смес и слагаме във фурната на 180 градуса.

Когато кексът с кола се изпече, трябва да стане пухкав.

Докато кексът почива, се приготвя и топингът. Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се прибавя сметаната. Още докато сосът е топъл, се полива върху кекса.

* Когато се сервира кока-кола кексът може да се декорира с желирани бонбони с вкус на кола.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: