Начин на приготвяне
Страхотен сладкиш със сини сливи за близки и гости!
В купа се разбиват омекналото масло и захарта на пухкав крем. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Един по един към разбитото масло се прибавят жълтъците, като разбиването не се прекъсва. Прибавят се настърганата лимонова кора и ваниловият екстракт.
Брашното се пресява и заедно с бакпулвера на порции се прибавя към останалите продукти. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг, след което се добавят на няколко порции към приготвената смес.
Разбърква се бавно с помощта на шпатула до еднородна консистенция. Сместа се прехвърля в намазнена и набрашнена тавичка.
Сините сливи се почистват от костилки и нарязват на полумесеци, поръсват със захар и канела. Плодовете се объркват и набождат в тестото.
Плодовият сладкиш се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Готовността му се проверява с клечка. Забодена в него тя трябва да излезе суха.
Готовият сладкиш със сини сливи се поръсва с пудра захар.
В сезона на сините сливи опитай непременно и нашето сладко от сливи, този вкусен пестил със сливи или тези страхотни сладкиши със сливи.