Начин на приготвяне
За ябълковата отвара разрязвам измитите ябълки на резенки и ги почиствам от семената. Кипвам водата със захарта и добавям ябълковите резенки и пръчката канела. Намалявам температурата и варя 5 минути. Свалям от огъня, похлупвам и оставям да престои 10-15 минути.
Изваждам ябълките и канелата от отварата. Отделям 250 мл от готовата ябълкова отвара и я сипвам в купа. Добавям захарта и солта и разбърквам, докато захарта се разтвори напълно. Сипвам олиото и разбърквам.
В отделна купа пресявам част от брашното с бакпулвера и канелата. Сипваме в останалото количество пресято брашно и постепенно го добавям към течните съставки, като постоянно разбърквам - трябва да се получи тесто с консистенцията на гъста сметана.
Смилам ореховите ядки, измивам стафидите и ги овалвам в малко брашно. Добавям ги в тестото за сладкиша и леко разбърквам.
Сипвам тестото в намазана с олио и наръсена с брашно тавичка и печем кекса със стафиди 50 минути при температура 180 градуса.
Изваждаме готовия кекс с орехи от фурната и го оставяме във формата да се охлади поне 10 минути. След пълното му охлаждане го поръсвам с пудра захар.
Вкусен канелен кекс с ябълкова отвара и орехи!