Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Канелен кекс с ябълкова отвара и орехи

Канелен кекс с ябълкова отвара и орехи

Диана АндроваДиана Андрова
Чирак
281153331
Канелен кекс с ябълкова отвара и орехи
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Да видим дали сте майстори в приготвянето на кекс - запознайте се с тънкостите при този"

Необходими продукти

  • ябълкова отвара - 250 мл
  • захар - 10 г
  • сол - на върха на ножа
  • олио - 100 мл
  • брашно - 280 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • орехови ядки - 1/2 ч.ч.
  • За ябълковата отвара
  • ябълки - 1 - 2 бр.
  • вода - 400 мл
  • захар - 1 с.л.
  • канела - 1 пръчка, по желание
  • За наръсване
  • пудра захар - 1/4 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За ябълковата отвара разрязвам измитите ябълки на резенки и ги почиствам от семената. Кипвам водата със захарта и добавям ябълковите резенки и пръчката канела. Намалявам температурата и варя 5 минути. Свалям от огъня, похлупвам и оставям да престои 10-15 минути.

Изваждам ябълките и канелата от отварата. Отделям 250 мл от готовата ябълкова отвара и я сипвам в купа. Добавям захарта и солта и разбърквам, докато захарта се разтвори напълно. Сипвам олиото и разбърквам.

В отделна купа пресявам част от брашното с бакпулвера и канелата. Сипваме в останалото количество пресято брашно и постепенно го добавям към течните съставки, като постоянно разбърквам - трябва да се получи тесто с консистенцията на гъста сметана.

Смилам ореховите ядки, измивам стафидите и ги овалвам в малко брашно. Добавям ги в тестото за сладкиша и леко разбърквам.

Сипвам тестото в намазана с олио и наръсена с брашно тавичка и печем кекса със стафиди 50 минути при температура 180 градуса.

Изваждаме готовия кекс с орехи от фурната и го оставяме във формата да се охлади поне 10 минути. След пълното му охлаждане го поръсвам с пудра захар.

Вкусен канелен кекс с ябълкова отвара и орехи!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: