Начин на приготвяне
Тази рецепта за печено пиле е най-добре да я приготвите на барбекю на дървени въглища. Опитайте да изпечете скилидките чесън, разпределени на корички тост с малко зехтин, сол и пипер.
Премахваме пилешките дреболии от цялото пиле. Измиваме го с хладка вода и попиваме водата с абсорбираща хартия. Овкусяваме почистената вътрешност със сол и черен пипер, на вкус.
С помощта на остър нож отрязваме горната част на главата чесън. Слагаме цялата отрязана и необелена глава чесън, както и цялата връзка лимонова мащерка в почистената кухина на цялото пиле. Затваряме кухината с помощта на няколко клечки за зъби.
Натъркваме кожата на пилето със смес от солта, настърганата лимонова кора, пчелния мед, зехтина и разтопеното масло. Слагаме подготвеното пиле на скарата на барбекюто, а отдолу поставяме тавата за отцеждане. Печем за 1 час, като от време на време мажем кожата със зехтиновата смес, за да я поддържаме влажна. С помощта на клечка за зъби пробваме дали пилето се е опекло.
Махаме сочното печено пиле от огъня и го оставяме за 5-6 минути, преди да го нарежем. Внимателно отделяме всички скилидки чесън и ги сервираме заедно с пилешкото месо.
Много вкусно и ароматно печено пиле на барбекю с мед и лимон.