Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле на барбекю с мед и лимон

Печено пиле на барбекю с мед и лимон

Печено пиле на барбекю с мед и лимон
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Печено пиле на барбекю - апетитно до няма и къде"

Необходими продукти

  • цяло пиле - 1, 8 кг
  • черен пипер - 1/2 ч.л. натрошен
  • чесън - 1 глава
  • мащерка - 1 връзка, малка
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонова кора - 1 1/2 ч.л. настъргана
  • пчелен мед - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 20 г, разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта за печено пиле е най-добре да я приготвите на барбекю на дървени въглища. Опитайте да изпечете скилидките чесън, разпределени на корички тост с малко зехтин, сол и пипер.

Премахваме пилешките дреболии от цялото пиле. Измиваме го с хладка вода и попиваме водата с абсорбираща хартия. Овкусяваме почистената вътрешност със сол и черен пипер, на вкус.

С помощта на остър нож отрязваме горната част на главата чесън. Слагаме цялата отрязана и необелена глава чесън, както и цялата връзка лимонова мащерка в почистената кухина на цялото пиле. Затваряме кухината с помощта на няколко клечки за зъби.

Натъркваме кожата на пилето със смес от солта, настърганата лимонова кора, пчелния мед, зехтина и разтопеното масло. Слагаме подготвеното пиле на скарата на барбекюто, а отдолу поставяме тавата за отцеждане. Печем за 1 час, като от време на време мажем кожата със зехтиновата смес, за да я поддържаме влажна. С помощта на клечка за зъби пробваме дали пилето се е опекло.

Махаме сочното печено пиле от огъня и го оставяме за 5-6 минути, преди да го нарежем. Внимателно отделяме всички скилидки чесън и ги сервираме заедно с пилешкото месо.

Много вкусно и ароматно печено пиле на барбекю с мед и лимон.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: