Начин на приготвяне
Каймата за рататуй се подготвя, като за класически кюфтета. Към нея се прибавят ситно нарязаният лук, чубрица, черен пипер и яйце. Ако е необходимо, се добавя сол.
Омесва се и се оставя на страни, докато си подготвим зеленчуците. Всички те се измиват и нарязват на колелца. Патладжанът е необходимо да престои малко в подсолена вода, за да се отстрани горчивият му сок.
В намазнена тавичка първо се нареждат оформените топчета от кайма. Около тях се подреждат, като се редуват нарязаните на кръгчета зеленчуци.
Ястието с кайма се поръсва със сол, сушен риган и се полива с малко олио. Слага се във фурната и се пече на 200 градуса около един час или до готовност на продуктите.
Рататуй с кайма на фурна - вкусна вариация на френска рецепта.