Ezine.bg»Рецепти»Палачинки»Солени палачинки»Солени палачинки със сос Бешамел

Солени палачинки със сос Бешамел

IvanovaIvanova
Новак
3656
Солени палачинки със сос Бешамел3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Поднасяме палачинки с Бешамелов сос - да ви е сладко"

Необходими продукти

  • За палачинките
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 150 - 200 г
  • прясно мляко - 300 мл (по желание - 50:50 мляко и вода)
  • сол - 1 щ.
  • олио - за намазване на тигана
  • За Бешамела
  • прясно мляко - 400 мл
  • брашно - 3 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • сол - 1 щ.
  • черен пипер - 1 щ.
  • индийско орехче - 1 щ.
  • За плънката
  • пилешко месо - 500 обезкостено
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 червен или зелен пипер
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • краве масло - 50 г
  • патладжани - 1 бр.
  • кашкавал - 150 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо направете тестото за палачинките, като разбиете с телена бъркалка яйцата с щипка сол, добавете прясното мляко и накрая брашното. Разбъркайте хубаво, докато се получи гладка смес. Изпечете вкусни палачинки, като намазнявате тигана на всяка. Ще получите 8-10 палачинки.

Обелете патладжана, нарежете на малки кубчета и го оставете в солена вода за 15 мин. да си пусне горчивия сок. След това го подсушете с кухненска хартия и го изпържете в олио. Изкарайте върху хартия да се отцеди олиото, докато приготвяте сместа.

За направата на сместа нарежете пилешкото на малки кубчета, лука, чушката и моркова нарежете на дребно. Доматите обелете и също нарежете на дребно.

Сложете в тигана маслото да се разтопи и запържете в него зеленчуците, като доматите добавете най-накрая. След като поомекнат зеленчуците, добавете пилешкото и гответе до редуциране на течността.

Добавете изпържения патладжан. Овкусете с червения и черния пипер и солта. Ако обичате люто, може да добавите 1 ч.л. чили.

Накрая направете Бешамела. Разтопете кравето масло, запържете в него брашното за 1-2 минути и добавете прясното мляко.

Бъркайте постоянно с телена бъркалка, докато се сгъсти сосът. Като се сгъсти, смъкнете от огъня и овкусете със солта, черния пипер и индийското орехче.

Ако нямате индийско орехче, може и без него, аз също не добавих.

Сега се заемете със сглобяването пълнените палачинки.

Вземете една палачинка и сложете 3 с.л.от сместа в средата, загънете двете срещуположни страни, след това и другите две, така че да се получи като квадрат или правоъгълник.

Сложете получения квадрат наобратно в намаслена тава.

Направете така всички солени палачинки.

Разпределете соса Бешамел върху всички палачинки равномерно и сложете оторе по парче кашкавал (или настърган).

Печете солените палачинки със сос Бешамел в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути, или докато кашкавалът се разтопи и зачерви леко.

Поднесете ястието топло.

Да ви е вкусно!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: