Традиционна домашна лютеница

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
645
2k
5k
340
3
08/05/2020
"Препичаме филийки за домашна лютеница "
Приготвяне100 мин.
Готвене120 мин.
Общо220 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо107
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме пипера от дръжките и семенниците, и ги изпичаме.

Задушаваме ги, като ги слагаме в съд с капак, защото се белят по-лесно.

След като се отцедят, ги смиламе на машинка за мелене на месо.

Патладжанът изпичаме, белим и оставяме да се отцеди, след което мелим с машинката.

Морковите сваряваме, след което мелим и тях с машинката, но като изстинат.

Доматите измиваме, нарязваме и мелим на машинката без люспите, така че да се получи чист доматен сок.

Слагаме всички продукти за лютеницата в голяма тава и домашната лютеница се вари на бавен огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори.

Колкото повече се вари, толкова повече се сгъстява.

Огънят трябва да гори кротко.

Лютеницата с патладжани започва да намалява обема си с около 1/3 и точно тогава започваме да добавяме на части оцета, олиото, захарта и солта.

При добавянето разбъркваме добре да се поемат от сместа.

Традиционната домашна лютеница варим до желаната гъстота.

Пълним бурканчетата с лютеницата. Затваряме, поставяме бурканите в дълбок съд, наливаме вода, така че да са напълно покрити.

Изчакваме водата да заври, след което варим за 15-ина минути, тогава сваляме от огъня, изваждаме, обръщаме с капачките надолу и оставяме така докато изстинат.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар