Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Постен ориз с гъби и зелении

Постен ориз с гъби и зелении

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Постен ориз с гъби и зелении
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3

Необходими продукти

  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • гъби - 250 г /1 буркан/
  • лук - 1 глава
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • грах - 3 с.л. от консерва
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • магданоз
  • джоджен
  • пресен лук - пера по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измит ориз се отцежда, глава лук се нарязва на ситно, гъби се отцеждат от течността.

Загрява се олио в подходящ съд, запържва се нарязан ситно лук, може и пера пресен лук.

След минута-две се прибавя ориз, да се запържи, да добие стъклен вид и сипваме гъбите.

Налива се разтвореният в гореща вода кубче заленчуков бульон, сипва се на части.

Поръсваме с малко сол и черен пипер.

Котлонът се намалява и оставяме да се готви, докато оризът поеме бульона.

После отново се сипва и така до готовност на постния ориз.

Сипваме ориза със зеленчуци на тиган в чиния, поръсваме с нарязани зелении, магданоз, джоджен и хапваме за обяд.

Много е вкусен този постен ориз с гъби и зелении.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: