Начин на приготвяне
Измит ориз се отцежда, глава лук се нарязва на ситно, гъби се отцеждат от течността.
Загрява се олио в подходящ съд, запържва се нарязан ситно лук, може и пера пресен лук.
След минута-две се прибавя ориз, да се запържи, да добие стъклен вид и сипваме гъбите.
Налива се разтвореният в гореща вода кубче заленчуков бульон, сипва се на части.
Поръсваме с малко сол и черен пипер.
Котлонът се намалява и оставяме да се готви, докато оризът поеме бульона.
После отново се сипва и така до готовност на постния ориз.
Сипваме ориза със зеленчуци на тиган в чиния, поръсваме с нарязани зелении, магданоз, джоджен и хапваме за обяд.
Много е вкусен този постен ориз с гъби и зелении.
Добър апетит!