Начин на приготвяне
Накисваме желатина в 1/2 чаена чаша студена вода за 30-40 минути. Разбиваме жълтъците на жълтъчен крем със 100 г захар и прибавяме към млякото. Слагаме сместа на не много силен котлон (като внимаваме да не заври), и към нея прибавяме набъбналия желатин и бъркаме, докато се разтопи.
Поставяме сместа на студена водна баня, ароматизираме с коняка и ванилията и от време на време разбъркваме. Разбиваме сметаната на плътна маса, след което към нея прибавяме 50 г захар при непрекъснато разбъркване. Отделно от това разбиваме белтъците на твърд сняг и към тях прибавяме постепенно останалата захар.
Смесваме белтъците и сметаната. Когато жълтата смес се стегне леко, но без да се е желирала, прибавяме ситно счуканите бадеми, сметаната и белтъците. Добавяме нарязаните на кубчета бишкоти и разбъркваме сместа внимателно.
Обръщаме готовия крем в чинийки и го заливаме с ванилов дресинг, който приготвяме по следния начин - сваряваме млякото със захарта и оставяме малко да поизстине. Разбиваме яйцата на пухкава маса и към тях прибавяме горещото мляко при непрекъснато бъркане. Отново слагаме на котлона и бъркаме, докато леко се сгъсти, като внимаваме да не заври, за да не се пресече. Прибавяме ванилията и прецеждаме през сито дресинга.
Фантастичен баварски крем.
Ванилов баварски крем с бишкоти - вкусен млечен десерт.