Начин на приготвяне
За нашия зелник, първо замесваме тесто от пресятото брашно, топлата вода и солта и го оставяме да престои около 30 минути, покрито с влажна кърпа. След това го разрязваме на две парчета, едното от които е малко по-голямо. От тях разточваме по една кора с диаметър около 50 см.
Намазваме корите с разтопеното масло, което е започнало леко да се стяга.
Изрязваме в средата на всяка кора кръг с 2 пъти по-малък диаметър. Останалия обръч навиваме на руло. Поставяме рулото в малкия кръг и го сгъваме на плик. Така приготвени, поставяме двете кори в хладилник поне за 1 час, за да се стегне маслото в тях.
Разточваме по-големия плик на кора с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Поставяме кората в намазаната с мазнина тава, така че да покрие дъното и част от стените. Изсипваме плънката и я разстиламе. Отгоре поставяме по-малката кора, чийто диаметър е колкото диаметъра на тавата.
Бордюра, получен от долната кора, обръщаме върху втората кора. Набождаме баницата с нож или вилица на няколко места, намазваме с мазнина и я печем в умерена фурна. След като я извадим от фурната, леко напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 15 минути.
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2. Нарязваме 4 средно дебели стръка праз лук на дребно, претриваме го с малко сол и го задушаваме до полуомекване в 1/4 чаена чаша растително масло. Прибавяме 200 г сирене и 2 яйца и разбъркваме сместа.
3. Измиваме и нарязваме 500 г спанак (лапад, киселец) и леко го задушаваме. Прибавяме 200 г сирене и 2 яйца и разбъркваме сместа. Баниците със спанак са много вкусни.
4. Нарязваме на много тънки ивички една малка кисела зелка, задушаваме я в 1/4 чаена чаша растително масло до омекване и поръсваме със счукан ким (по желание).