Постна содена питка за Бъдни вечер

Росица ПетроваРосица Петрова
Чирак
42
207
2k
14
21/04/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо127
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 500 г от брашното в купа. Добавете солта и захарта и разбъркайте добре. Направете кладенче.

Погасете содата с една супена лъжица оцет. Добавете ги заедно с олиото и газираната вода към брашното.

Първоначално бъркайте с лъжица, като вземате по малко от брашното, докато се оформи тесто. След това омесете тестото за питка с ръце.

Поръсете върху плота останалото брашно (50 г) както и бакпулвера. Доомесете тестото.

Измийте добре една паричка и я увийте в алуминиево фолио. Сложете я в тестото, премесете за кратко и оформете на топка.

Сложете лист хартия за печене в тава с диаметър 22-24 см. Сложете вътре тестото и леко разстелете с ръце. Със сито поръсете малко брашно и оставете за 20 минути.

През това време загрейте фурната на 200 градуса.

Преди да изпечете питката за Бъдни вечер, направете разрез с остър нож под формата на кръст. След това с две вилици оформете борда като прищипвате.

Печете постната питка в загрята фурна за около 30-35 минути.

След изпичане на содената питка охладете върху решетка.

Поднесете тази вкусна содена питка за Бъдни вечер.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар