Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и добавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме за 5 минути настрани.
Пресяваме брашното в купа и добавяме маята, олиото, яйцето, сметаната, газираната напитка, маслото, лимоновата кора, захарта, меда и ванилията. Разбъркваме и омесваме гладко козуначено тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса за 1 час.
След това разделяме тестото на 4 части и ги оформяме на ленти. Разпределяме боровинките равномерно и усукваме лентите на фитили. Сплитаме и оформяме според желаната форма нашия козунак.
Поставяме оформения козунак в тавичка, покрита с хартия за печене. Тавичката трябва да е дълбока и малко по-голяма от козунака. Покриваме и оставяме за 40 минути.
След това намазваме бухналия козунак с прясно мляко и поръсваме обилно със захар.
Печем козунака с боровинки и швепс на 160 градуса 35 минути.