Козунак месен в хлебопекарна

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
755
3k
6k
448
4
Козунак месен в хлебопекарна
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
16/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви60 мин.
Общо80 мин.
Порции5

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд поставяме маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.

Захарта я разтваряме в топлото мляко, докато се стопи.

В друг съд чукваме яйцата, добавяме лимоновата кора, ванилията и половината олио.

В дълбока купа си пресяваме брашно, като оставяме малка част от него и при нужда добавяме.

Към брашното изсипваме яйчената смес, млякото със захарта и активираната мая.

Включваме машината за хляб, която започва да бърка, докато тестото за козунака се отлепи от съда и се оформи като топка в средата.

Добавяме малко по малко и останалото олио към полученото нелепнещо тесто.

Тестото изсипваме на мазен плот и с ръце го сгъвам няколко пъти.

В купа оставяме да втаса.

След като е готово, отново правим същото и пак оставяме да втаса.

След като е втасало втория път, го оформяме по избор.

В случая аз го плетох на четворна плитка.

Тестото разделих на 4.

Всяка една топка направих на фитил.

Два от тях разрязах по средата от единия край до другия и поставих от сладкото, като отново оформих на фитил. Всички фитили сплетох на четворна плитка.

Преместваме я в съда, в който ще го печем домашния козунак. Аз използвах откопчаваща форма. Можем да завием плитката. Оставяме да втаса за последен път плетения козунак.

Намазваме с отделения белтък, подреждаме стафидите и поръсваме със захарта козуначената плитка.

Поставяме във фурната и печем на 160-170 градуса за около час нашия козунак месен в хлебопекарна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: