Начин на приготвяне
В съд поставяме маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.
Захарта я разтваряме в топлото мляко, докато се стопи.
В друг съд чукваме яйцата, добавяме лимоновата кора, ванилията и половината олио.
В дълбока купа си пресяваме брашно, като оставяме малка част от него и при нужда добавяме.
Към брашното изсипваме яйчената смес, млякото със захарта и активираната мая.
Включваме машината за хляб, която започва да бърка, докато тестото за козунака се отлепи от съда и се оформи като топка в средата.
Добавяме малко по малко и останалото олио към полученото нелепнещо тесто.
Тестото изсипваме на мазен плот и с ръце го сгъвам няколко пъти.
В купа оставяме да втаса.
След като е готово, отново правим същото и пак оставяме да втаса.
След като е втасало втория път, го оформяме по избор.
В случая аз го плетох на четворна плитка.
Тестото разделих на 4.
Всяка една топка направих на фитил.
Два от тях разрязах по средата от единия край до другия и поставих от сладкото, като отново оформих на фитил. Всички фитили сплетох на четворна плитка.
Преместваме я в съда, в който ще го печем домашния козунак. Аз използвах откопчаваща форма. Можем да завием плитката. Оставяме да втаса за последен път плетения козунак.
Намазваме с отделения белтък, подреждаме стафидите и поръсваме със захарта козуначената плитка.
Поставяме във фурната и печем на 160-170 градуса за около час нашия козунак месен в хлебопекарна.