ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Шишчета»Агнешки барбекю шишчета сатай с пикантен сос

Агнешки барбекю шишчета сатай с пикантен сос

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3361k267
Агнешки барбекю шишчета сатай с пикантен сос
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 600 г
  • чесън - 2 скилидки натрошени
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • лимонена трева - 6 ч.л. ситно нарязана
  • соев сос - 2 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • за пикантния фъстъчен сос
  • фъстъци - 1 1/2 ч.ч. печени, несолени
  • зехтин - 2 с.л.
  • кромид лук - 1 глава нарязана на едро
  • чесън - 1 скилидка нарязана
  • самбал оелек - 1 с.л. (люта подправка)
  • кафява захар - 1 с.л.
  • соев сос - 1 с.л. сладък
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган
  • кориандър - 1 1/2 ч.л. млян
  • кокосова сметана - 1 ч.ч.
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме агнешката плешка от ципи и жили и го нарязваме на дълги ленти. Нанизваме лентите на намокрени дървени шишчета, като ги забождаме зигзагообразно. Слагаме шишчетата сатай в неметална чиния.

Смесваме чесъна, черния пипер, лимонената трева, соевия сос, захарта и куркумата в малка купа и ги разбъркваме хубаво. С тази смес намазваме агнешките шишчета навсякъде и ги оставяме да се овкусят за около 1 час. Подготвяме и загряваме барбекюто.

Правим пикантния фъстъчен сос. За тази цел в кухненски робот или пасатор слагаме фъстъците и ги мелим за около 10 секунди. Нагряваме зехтина в тиган и слагаме нарязания кромид лук и чесъна да се задушават за около 3-4 минути. След това добавяме подправката самбал оелек, кафявата захар, сладкия соев сос, джинджифила и кориандъра.

Задушаваме ги за около 2 минути, като ги разбъркваме. Добавяме кокосовата сметана, куркумата и смлените фъстъци. Намаляваме температурата и задушаваме за около 3 минути. Поръсваме с малко сол и черен пипер.

Слагаме цялата смес в кухненския робот или пасатора и я смиламе за 20 секунди, за да стане на пюре. Слагаме готовия сос в малки купички във всяка една от четирите чинии, които ще сервираме.

Изпичаме овкусените шишчета сатай на силно загрятата и намазнена скара на барбекюто. Печем около 2-3 минути от всяка страна или по наша преценка. Добавяме към подготвените чинии.

Уникално вкусни агнешки барбекю шишчета сатай с пикантен сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: