ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик със заквасена сметана

Тутманик със заквасена сметана

Росица ПетроваРосица Петрова
Ентусиаст
143
660
2k
36
Тутманик със заквасена сметана
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
02/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции9
"Как се прави тутманик със заквасена сметана - вижте по-долу"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти за тутманик е добре да са на стайна температура.

Пресейте брашното, като заделите малко от него за доомесване.

Към пресято брашно прибавете маята, солта и захарта.

Разбъркайте добре и направете кладенче.

Прибавете заквасената сметана, газираната вода, олиото, едно яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете за намазване на нашия пухкав тутманик.

Започнете да разбърквате с лъжица, като вземате по малко от брашното. Щом стане трудно за бъркане, прехвърлете сместа на работния плот и доомесете с ръце със заделеното брашно.

Замесете меко, нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио и покрийте с фолио. Оставете да втаса до удвояване на обема си за около един час.

През това време разтопете маслото и го оставете да се охлади.

Настържете кашкавала и натрошете сиренето. Може да ползвате за плънка и само сирене.

Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 9 равни части. Всяка разточете на тънка кора и намажете с мекото масло. Сложете от плънката и навийте на руло. След това усучете двата края на рулото и навийте тестото на охлюв.

Намажете тава с диаметър 26-28 см и наредете всички тестени охлювчета.

Оставете отново да втаса за 20-30 минути.

В купа смесете заделения жълтък, олиото и прясното мляко.

С тази смес намажете тутманика.

Отгоре поръсете с маково семе.

Загрейте фурната и печете на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути, докато добие приятен загар.

Много пухкав тутманик със сметана.

Добър апетит с този невероятен тутманик със заквасена сметана!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: